Viktigt att ha koll på när man skaffar egen häst

Att skaffa en egen häst är drömmen för många men det kommer en hel del ansvar och arbete med att ha en egen häst. Det måste man vara beredd på. Är det ett barn som vill ha en egen häst måste även föräldrarna till viss del vara intresserade eftersom att barnet inte kan stå med det fulla ansvaret för hästen. Här tar vi upp en bråkdel av de saker du behöver ha koll på när du ska skaffa en egen häst.

Regler för stallet

Oavsett om du ska ha hästen i ett eget stall eller om du vill ha den uppstallad behöver du ha koll på vilka regler som finns för boxar och stallbyggnaden i övrigt. På Jordbruksverkets sajt går det att läsa mer om vad som gäller. Om du har en stor häst får boxen till exempel inte vara för liten. Det kostar också pengar att ha hästen uppstallad.

Vad ska hästen äta?

Du måste också ha koll på vad hästen ska äta. När du skaffar en egen häst behöver du ha koll på foderstatsberäkning, näringsvärde i hö och mycket annat. Dessutom måste du vara beredd på att hästens foder kostar en hel del pengar. Rider du på ridskola betalar du inte hela summan för en hästs foder.

Försäkring

När du köper en egen häst måste du se till att den blir försäkrad. Det allra bästa är ofta att ta över den gamla försäkringen från hästens förra ägare, men det går såklart också att teckna en ny försäkring. Den ersätter viss behandling om hästen skadas eller insjuknar i något.