Hästens utrustning

Det är inte bara ryttaren som behöver utrustning när det är dags att rida. Även hästen behöver vissa saker. Om man rider på ridskola behöver man inte tänka på utrustningen, men det är trots allt bra att ha lite koll på läget.

Sadel och träns

Hästen har ett träns på huvudet när man rider. I munnen sitter bettet och det är kopplat till tyglarna som ryttaren håller i händerna. Det är till viss del genom bettet ryttaren ber hästen om att svänga och stanna. Ryttaren sitter i sadeln och har fötterna i stigbyglarna. Sadlar och träns finns i flera olika varianter men på en ridskola är allroundtyper vanligast.

Skor och andra tillbehör

De allra flesta hästar behöver skor på sina hovar. En del kan gå barfota men det är långt ifrån alla. Skorna slås på med spik som kallas söm. Det gör inte ont på hästen om man gör det rätt. Det finns också annan utrustning som hästen behöver, men mycket av den används bara i stallet.

Täcken

De flesta hästar behöver också olika former av täcken. Det finns flera olika varianter av hästtäcken. En del av dem används på vintern, andra för att skydda mot flugor och vissa för att hästen ska torka snabbare när den är blöt.