Bygg din egen ridbana

En ridbana är något som alla stall, ridklubbar och ridskolor bör ha tillgång till. Med en ridbana kan du rida på ett tryggt och säkert sätt, samtidigt som du får chans att träna både dressyr och hoppning på ett ypperligt underlag.

Att bygga en ridbana på egen hand är dock inte den enklaste uppgiften, även om det är fullt möjligt. Här gäller det bland annat att du har kunskap om hur en ridbana ska byggas upp och dräneras, men du behöver också ha tillgång till rätt typ av utrustning och maskiner. Här rekommenderar vi dig att satsa på uthyrning maskiner istället för att köpa, eftersom det sänker kostnaderna för ditt projekt. Du kommer behöva ordentliga maskiner för markentreprenad för att din ridbana ska bli så professionell som möjligt och det är just vad uthyrningsföretag erbjuder.

Upplägg för en ridbana

Du har själv möjlighet att välja hur stor eller liten din ridbana ska vara. Storleken har egentligen ingen direkt betydelse, utan här är det istället materialet och uppbyggnaden av ridbanan som är av större vikt. Det är viktigt att din ridbana har en hård grund med ett översta lager av mjukare och lösare material, till exempel ridbanesand på 0-4 mm.

Det är också viktigt att ridbanan kan släppa igenom vatten, samtidigt som vattnet inte bör kunna samlas i grunden. Hur ska du då lyckas med den kombinationen? Enkelt! Detta undviker du genom att se till så att ridbanan har en lutning på 1-2 % ut mot ridbanans kanter.