Att ramla av

Alla ryttare ramlar av hästen ibland, så är det bara. Det kan vara så att hästen ramlar, man kan tappa balansen eller så blir hästen rädd och agerar så att man ramlar av. Det händer både nya och vana ryttare. Man behöver inte skämmas för att man ramlar av, utan istället bör man se det som en lärdom. Vad kunde man ha gjort annorlunda? Ibland kunde man inte ha gjort något alls, och då är det bara att gå vidare.

Märka smärtor i efterhand

När man precis har ramlat av kan man bli en aning chockad. Det är därför man inte alltid känner smärta direkt. Många hoppar upp på

hästen direkt igen för att inte bli rädda för att rida. Många gånger går en avramling bra. Man skadar sig inte utan allt är som vanligt. Ibland kan man dock uppleva smärtor i kroppen efter ett par timmar. Om det gör mycket ont eller om smärtan sitter i nacken kan det vara klokt att ringa 1177 för att fråga om råd.

Akuta skador

Ibland kan det gå illa när man ramlar av. Man kan bryta ben i kroppen, skada nacken, bli illa trampad eller svimma av. Om något sådant händer bör man ringa ambulans direkt så att man kan undersökas på sjukhus.

Lära sig fallteknik

Ett bra knep för att minska risken att skadas vid ett fall är att lära sig fallteknik. Många föreningar inom kampsport lär ut fallteknik och det är inte omöjligt att få boka in kurser där. Det finns också föreläsare inom ridsport som är bra på just fallteknik. I princip handlar det om att man ska rulla ihop sig istället för att försöka ta emot sig med händerna.